Odnawialne źródło energii. Ekologiczne, zdrowe i ekonomiczne. Kojarzy się z ogniskiem, przyrodą i pięknym, żywicznym zapachem. Drewno opałowe jest niezbędne do zapewnienia sobie ciepła. Najlepsze do spalania w kominku, nie tylko ogrzewa pomieszczenie, ale nadaje mu przyjemny klimat. Węgiel czy drewno? Które paliwo jest lepsze i jak poprawnie palić w piecu i w kominku? Czytaj dalej i zwiększ swoją świadomość i poszerz wiedzę na temat źródeł ciepła!
Węgiel czy drewno?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. I jedno i drugie paliwo ma swoich zwolenników. Jedno jest pewne – w kwestii ekologii i czystości drewno zdecydowanie wygrywa. Jest przyjaznym dla środowiska surowcem odnawialnym. Palenie nim jest czyste, produkuje też mniej popiołu niż węgiel. I mimo że mówi się, że jest mniej kaloryczne od węgla, spalane w prawidłowy sposób może okazać się bardziej ekonomicznym rozwiązaniem.
Czym nie należy palić?
Zdecydowanie zakazane jest spalanie miału, węgla brunatnego, mułu węglowego i niesezonowanego drewna. Jeszcze gorszym pomysłem jest palenie tekstyliów i śmieci, które to zalepiają kominy, a ich spalanie powoduje okropny smród i jest bardzo nieekologiczne.
Jak palić w piecu czy kominku, ekonomicznie i ekologicznie?
Ogrzewanie domu czy mieszkania wcale nie musi być pracochłonne i drogie. Odpowiednio dobrane i wysuszone drewno to połowa sukcesu. Wybierając je, sprawdź, w jakich warunkach było suszone i przetrzymywane i czy jest dostępne w wygodnej dla Ciebie formie. Suche drewno opałowe, w postaci klocków i ścinek, idealnych na rozpałkę, znajdziesz np. w sklepie Woodrive.
Rozpalanie pieca od góry
To najczystszy i najbardziej ekonomiczny sposób ogrzewania domu paliwem stałym, w tym również drewnem. Sprawia on, że gaz zostaje spalony, a nie wylatuje kominem w postaci brudnego i śmierdzącego dymu. Metoda ta polega na prawidłowej technice palenia, innej niż najczęściej stosowane: spalanie przeciwprądowe. Aby cieszyć się spalaniem bez kopcenia i trujących spalin, a także oszczędzać pieniądze, wystarczy stosować się do poniższych zasad. Sprawią one, że Twój piec będzie spalał przynajmniej 30% mniej opału.
Jak rozpalić w piecu czy kominku od góry?
1. Na pustym ruszcie ułóż drewno – od najgrubszych do najmniejszych kawałków. Na samą górę połóż rozpałkę.
2. Na wierzchu stosu ułóż grubsze drewno, a na nie małe patyki.
3. Podpal rozpałkę, zamykając górne drzwiczki. Nie blokuj jednak dopływu powietrza.
4. W zależności od wielkości pieca czy kominka oraz od ilości drewna, piec powinien trzymać temperaturę od 6 do 8 godzin.